KST Kragujevac

Subtitle

News

MILENA DRAVIC DOBITNICA STATUETE JOAKIM VUJIC

Posted by [email protected] on January 23, 2013 at 3:20 PM

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar dodelio je Statuetu Joakim Vujić glumici Mileni Dravić. Statueta se svake godine (od 1985.) za Dan teatra - Sretenje svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
U utorak, 22. januara u kragujevačkom Teatru žiri za dodelu Statuete „Joakim Vujić” u sastavu: Nebojša Bradić, reditelj i umetnički direktor kragujevačkog pozorišta (predsednik žirija), glumac Vlastimir Đuza Stoiljković (prošlogodišnji laureat Satuete „Joakim Vujić”;), mr Vojo Lučić, direktor kragujevačkog Teatra, Marija Soldatović, dramaturg KST-a i Miloš Krstović, glumac kragujevačkog pozorišta jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureat bude naša poznata filmska i pozorišna diva Milena Dravić.
U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji sledeće:
Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu.
Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.
Prvu ulogu odigrala je u filmu „Vrata ostaju otvorena“ Františeka Čapa (1959.), čime je započela izuzetna glumačka karijera na velikom platnu: Milena Dravić je sarađivala sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igrajući uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova. Postala je tako jedan od glumačkih postulata srpske kinematografije, što je ovenčano velikim brojem nagrada u zemlji i inostranstvu (dve Zlatne i pet Srebrnih arena na Festivalu u Puli, Zlatna ruža u Veneciji, Kanska nagrada, „Prva dama jugoslovenskog filma” u Nišu, prvi dobitnik Nagrade „Pavle Vujisić” za doprinos domaćoj kinematografiji...).
Prvu pozorišnu ulogu je odigrala 1971. godine u Ateljeu 212 godine u predstavi „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” Bore Ćosića u režiji Ljubomira Draškića. Odmah potom dobija ulogu u komadu „Lulu” Frenka Vedekinda, „Kod lepog izgleda” Edena Fon Horvata, u režiji Paola Mađelija, zatim ulogu Juce u „Kir Janji” u režiji Dejana Mijača, „Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića u režiji Mire Trailović. U komadu Jelice Zupanc „Crnjanski ili lako je Andriću” igra jednu od glavnih uloga uz veliku Rahelu Ferari.
Glavnu ulogu uz Petra Božovića i Dragana Nikolića igra u „Dekameronu” u režiji čuvenog evropskog reditelja Roberta Ćulija.
Sa predstavom „Ptic i ptica” Slobodana Stojanovića, režija Dejan Mijač, sa Draganom Nikolićem, započinje saradnju sa Zvezdara teatrom. Igra u predstavama „Urnebesna tragediji” Dušana Kovačevića, „Kako potamaniti gamad” Novice Savića „Lari Tompson - tragedija jedne mladosti” Dušana Kovačevića.
Njena monodrama „Milena u svetu muškaraca” Dušana Radovića a u režiji Miloša Radović imala je mnogo uspeha, a gostovala je u Sloveniji, Makedoniji, Kipru, Budimpešti, Beču, Njujorku, Torontu, Vankuveru.
Milena Dravić nije samo „prestonička” zvezda; u Kruševačkom pozorištu igra u Joneskovoj „Ćelavoj pevačici”, u režiji Jagoša Markovića. Potom, 2000. godine dobija poziv da svojim učešćem u predstavi „Bokeški D-mol” Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića pomogne stvaranju jednog novog pozorišta u Tivtu. Predstava postiže ogroman uspeh. Početkom 2004. godine sprema ulogu u predstavi Tivatskog pozorišta „Jelena Savojska”.
Uloga Mod u kultnom komadu Kolina Higinsa „Harold i Mod” u režiji Milana Karadžića, u

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments